Carnegie Mellon University School of Architecture
Final Caserne Render.jpg

Sibiu (Inter)National Festival Theatre

SIBIU (INTER)NATIONAL FESTIVAL THEATRE

Piata Unirii, Sibiu, Romania - Spring 2018

Final Caserne Render.jpg
Site plan

Site plan

 
Parti 1: The complex is organized so that Front of House functions (lobbies, foyers, public areas) face Piata Unirii. Behind this are the performance chambers and event spaces. The Back of House functions (workshops, staff areas) are located at the rear, with loading access to Strada Berariei.

Parti 1: The complex is organized so that Front of House functions (lobbies, foyers, public areas) face Piata Unirii. Behind this are the performance chambers and event spaces. The Back of House functions (workshops, staff areas) are located at the rear, with loading access to Strada Berariei.

Parti 2: The program is organized into three ‘layers’ that form a metaphorical connection to the region’s history. Foundation represents the past, and contains traditional elements of the program such as the German language theater. The Plaza acts as a connector between the foundation and lantern. It connects the theater via bridges to Sibiu’s inner core and parks, creating a promenade that spans the old and new parts of the city. The Lantern represents the new, modern Romania, as well as the future. The form and material of the “lantern” makes the complex a new landmark, and provides a focal point for a plaza across the street. It shines as an optimistic beacon to the energy and future of Romania.

Parti 2: The program is organized into three ‘layers’ that form a metaphorical connection to the region’s history. Foundation represents the past, and contains traditional elements of the program such as the German language theater. The Plaza acts as a connector between the foundation and lantern. It connects the theater via bridges to Sibiu’s inner core and parks, creating a promenade that spans the old and new parts of the city. The Lantern represents the new, modern Romania, as well as the future. The form and material of the “lantern” makes the complex a new landmark, and provides a focal point for a plaza across the street. It shines as an optimistic beacon to the energy and future of Romania.

 

The Teatrul International Sibiu is designed to be the new social and cultural hub for Sibiu. It is intended to function as the new focal point for the International Theatre Festival, and as a multipurpose event space, conference center, and theatre for the rest of the year.

The complex becomes the new focal point for the city of Sibiu by establishing strong connections to its context. The complex makes these connections through its physical relationships with the site, and material / architectural relationships with the region’s culture and history.

Physical relationships include a direct bridge connection to a plaza (currently the parking lot on Piata Unirii) across Bulevardul Corneliu Coposu, as well two bridges that work to bridge the old and new city, creating a new promenade along the city’s parks. Architectural connections are made with respect to vernacular forms and materials, as well as with a symbolic organization of the program into areas representing the past, the present, and the future.

The complex maximises the usability and creative potential of its spaces, while minimizing its environmental impact. Spaces are designed to accommodate a variety of different uses, in order to maximise the potential usability of the complex. Theatrical spaces are as flexible as possible in order to maximise their creative potential. The program optimizes flows of traffic and materials in order to maximise the efficiency of the theatre. Creativity will be encouraged by providing a healthy, engaging, and varied environment for visitors and staff. Common spaces such as the main foyer, and “plaza” level are designed to showcase the activities of the theatre, thus helping to promote interest in the theatre, and the performing arts amongst visitors.

 
 
Interior of The Romanian Theater - The main performing hall

Interior of The Romanian Theater - The main performing hall

 
STRUCTURE-AXON.jpg